dinsdag 24 februari 2015

Houten vloeren: de verschillende houtsoorten vergelijken

In dit artikel behandel ik de meest voorkomende houtsoorten op de Nederlandse markt voor vloeren en zal ik deze met elkaar vergelijken. Elk houtsoort heeft namelijk zijn eigen karaktereigenschappen en kleuren. Ook is er veel kwaliteitsverschil onder de houten vloeren. Zo gaan een aantal houtsoorten 15 - 20 jaar mee maar zijn er ook houten vloeren die een leven lang goed kunnen blijven. Houdt bij een houten vloer wel rekening met het onderhoudt wat hierbij komt kijken.

Eiken vloer
Eiken
Deze houtsoort is de meest verkochte en populairste houtsoort onder de houten vloeren. Eiken vloer planken kunnen namelijk op vele manieren worden behandeld. Zo kun je eiken bleken, borstelen, branden, roken, oliën, waxen enzovoort. Deze vele behandelmethodes samen met de duurzaamheid en hardheid van het hout maken deze houtsoort zo populair. Deze vloer is vloerverwarming geschikt doordat het vergeleken met andere houtsoorten weinig werkt. Al het hout heeft echter last van werking dus ook deze vloer kan last krijgen van veel temperatuur- en luchtvochtigheidswisselingen.


Grenen vloer


Grenen
Grenen hout is een goedkopere houtsoort. Dit merkt u echter ook in de kwaliteit. Grenen vloeren hebben vaak veel last van werking en zijn niet zo hard als bijvoorbeeld eiken. Grenen hout is de meest gebruikte naaldhout soort in Nederland. Waar een eiken vloer een leven lang mee kunnen gaan is een grenen vloer veel eerder afgeschreven.
Essen vloer
Essen
Essenhout is van nature een licht gekleurd houtsoort afkomstig van de Es. Een essen houten vloer is dan vaak ook wit of behandeld naar een mooie lichte kleur. Dit essen hout is voorzien van open poriën. Dit geeft het hout een gevlamd patroon (zie afbeelding). Verder is dit hout sterk maar daarnaast ook zeer elastisch.Esdoorn
Esdoorn hout onderscheid zich doordat er weinig noesten in het hout zitten. Deze vloer is net als het essen van zichzelf licht gekleurd. Waar essen meer tegen het wit aan zit heeft deze vloer een wat warmere kleur (zie afbeelding). Dit hout is een verzamelnaam voor het hout wat afkomstig is van esdoorn bomen.
Esdoorn vloer
Wengé
Wengé vloer
Wengé hout, ook wel Panga Panga genoemd, is één van de sterkere houten vloeren die amper last heeft van werking. Dit zorgt ervoor dat deze vloer goed te combineren is met een vloerverwarming. Ook is deze houtsoort als vloer zeer geschikt voor ruimtes met verschillende temperaturen en luchtvochtigheden. Daarnaast is deze houtsoort bekend vanwege zijn donkere “chocolade” kleur. Dit hout is afkomstig van bomen uit Midden- en West-Afrika. Wengé hout is rechtdradig en heeft dus een rechtlijnig patroon(zie afbeelding).


Kambala Iroko vloer
Kambala
Deze houtsoort, ook bekend onder de naam Iroko, is een tropisch hardhout uit Afrika. Dit hardhout is zeer sterk en deze vloer heeft net als Wengé weinig last van werking. Dit maakt ook deze vloer uitermate geschikt voor een vloerverwarming. De kleur van deze vloeren is vaak goudbruin. Deze houtsoort is ook eenvoudig te bewerken en wordt vaak met de jaren iets donkerder van kleur. Deze verkleuring kan worden tegengehouden met een speciale UV-lak.
Noten
Noten is een dure houtsoort dat afkomstig is van de notenbomen. Dit hout wordt veelal gebruikt voor muziekinstrumenten maar ook voor meubels. Deze houten vloer heeft een warme maar zeker ook exclusieve uitstraling. Dit is echter ook terug te vinden in de prijs van het hout. Vaak is in dit hout licht kleurverschil te vinden.
Noten vloer
Teak
Teak vloer
Het teak hout wordt ook wel eens de koning onder het hout genoemd. Dit hout is duurzaam, sterk, eenvoudig te bewerken en heeft een fraaie en rustieke uitstraling. Daarnaast werkt dit hout nauwelijks en is het dus ook goed toepasbaar bij een vloerverwarming. Het hout komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië maar wordt tegenwoordig op meerdere tropische plekken geplant. Dit zorgt ervoor dat het hout kan verschillen van kleur. Het Aziatische teak heeft een diep bruine kleur. Het grote nadeel aan dit hout is dat er veel
ander hout onder deze naam wordt verkocht en
dat het echte teak hout vrij prijzig is.

Floer kan iedere houtsoort voor u tot vloer produceren, bekijk onze eiken vloeren of neem contact op voor meer mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw bericht, onze moderator zal deze eerst screenen voor goedkeuring. Dank voor uw begrip. Volg Floer ook op onze social media kanalen.