dinsdag 10 februari 2015

PVC vloeren: De voordelen en nadelen

PVC is een vorm van kunststof vloeren die steeds populairder wordt. Het grootte verschil met laminaat is dat waar laminaat is gemaakt van hard kunststof PVC vloerplanken zacht en buigbaar zijn. Deze vloeren zijn vooral veel te vinden in bedrijfsruimtes, restaurants maar ook in ziekenhuizen. Ook op de particuliere markt begint het PVC de laatste jaren steeds meer terrein te winnen. Dit komt omdat PVC relatief goedkoop is en veel voordelen heeft.
Te beginnen met de levensechte uitstraling:


Doordat de technologieën steeds verbeteren worden de PVC vloeren steeds mooier en zijn de planken tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van bijvoorbeeld een houten vloer. Door een reliëf te verwerken in de toplaag wordt het gevoel van een houten plank gecreëerd. Zie bovenstaand plaatje voor een idee van een PVC vloer met hout look.

Duurzaam en super sterk materiaal
Doordat de PVC vloeren zeer sterk zijn en een harde toplaag hebben gaan deze vloerdelen jarenlang mee. Dit zorgt voor een zeer duurzame vloer tegen een betaalbare prijs. Daarnaast zijn deze PVC vloeren ook nog eens 100% recyclebaar en dus een maatschappelijk verantwoorde keuze. Dit is een groot voordeel van PVC vloerdelen en dan ook 1 van de redenen waarom deze vloeren in bedrijfspanden en ziekenhuizen worden gebruikt. Op de afbeelding links ziet u een ziekenhuis met een PVC vloer.


Makkelijk onderhoud
Dit is zeker 1 van de grotere voordelen: doordat de PVC planken zijn gemaakt van kunststof en een beschermende toplaag hebben zijn ze makkelijk te onderhouden. Zo kunt u met een standaard huisschoonmaakmiddelen vlekken wegpoetsen. En waar een houten vloer moet worden gelakt, geschuurd en ingezeept heeft deze vloer geen enkel onderhoud nodig.

Optimaal effect vloerverwarming
De meeste vloeren werken isolerend voor een vloerverwarming en houden dan ook veel warmte tegen. Doordat een PVC plank zeer dun is en warmte snel opneemt wordt de warmte die een vloerverwarming afgeeft makkelijk geleid door de vloer. Dit zorgt voor minder energieverspilling en een warme vloer.

                                          Vloerverwarming onder pvc vloer

Geluidsreducerend en geen werking
Doordat PVC planken zacht en buigbaar zijn absorbeert dit als vloer veel geluid. Een harde vloer als hout of laminaat zorgt juist voor veel lawaai en heeft in een appartement een geluiddempende tussenvloer nodig. De PVC vloeren worden dan ook veel gebruikt in appartementen en flatgebouwen. Vaak is hierbij geen of een zeer dunne tussenvloer nodig. Daarnaast blijft dit PVC onder alle temperaturen en vochtigheden stil liggen en vertoont het geen vormen van werking en dergelijken.

Naast deze vele voordelen zijn er echter ook een aantal nadelen aan PVC vloeren:


Vlakke ondervloer
Ondanks de geluidsreductie is een tussenvloer vaak toch nog nodig bij een PVC vloer. Doordat PVC planken zacht en buigbaar zijn is een vlakke ondervloer zeer belangrijk! Oneffenheden in de ondervloer komen bij een vloer van PVC planken naar boven. Deze oneffenheden drukken in het PVC en worden zo automatisch oneffenheden in de planken. Dit is dan ook een groot nadeel aan PVC vloerdelen. Zorg bij het lijmen van de vloer aan de ondervloer voor een vlakke maar ook schone, vetvrije en droge ondervloer. Zo heeft u uiteindelijk het beste resultaat en kunt u lang genieten van een mooie vloer.

Giftige stoffen bij PVC uit buitenland
Bij het kopen van PVC planken moet er goed gelet worden op de kwaliteit van het PVC. Sommige webshops importeren PVC uit andere landen waar andere richtlijnen gelden. In deze landen kunnen gevaarlijke stoffen worden verwerkt in het PVC. Het is dus raadzaam om navraag te doen naar de leverancier van de PVC planken.

Krassen en "smelten" bij goedkoop PVC
Bij de goedkopere en oudere varianten PVC planken die veel in warme ruimtes en zonlicht liggen kan het PVC nogal eens slap en zacht worden. Ook zijn de goedkopere planken vaak niet voorzien van een kwalitatief goede toplaag. Dit zorgt ervoor dat deze PVC planken krasgevoelig zijn. Dit is 1 van de grotere nadelen van PVC. Wanneer u voor een degelijke plank van een goed erkende leverancier gaat hoeft u zicht hier geen zorgen voor te maken.

Geen echt hout
De PVC vloerdelen kunnen ondanks hun hoge kwaliteit niet op tegen de charme van een echte houten vloer. Zo is ook het patroon in de toplaag van de PVC planken vaak gelijk. Bent u op zoek naar 100% identieke planken, dit bestaat wel, dan komt u uit bij de duurdere merken.

Zoekt u topkwaliteit PVC stroken? Bekijk dan eens ons assortiment PVC vloeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw bericht, onze moderator zal deze eerst screenen voor goedkeuring. Dank voor uw begrip. Volg Floer ook op onze social media kanalen.