donderdag 12 maart 2015

Alles over bamboe parket vloeren

Naast alle houtsoorten, genoemd in het voorgaande artikel, die voor parket worden gebruikt is er ook nog het bamboe parket. Ik hou deze soort apart van het hout omdat bamboe eigenlijk een reuzen-grassoort is. De stengels van dit reuzen gras worden echter wel houtstengels genoemd en bamboe wordt dan vaak ook gezien als hout. Dit heeft ook te maken met het feit dat bamboe vaak voor dezelfde doeleinden wordt gebruikt als hout.

Bamboe parket vloerdelen
De bamboe plant
Er bestaan wel 1500 verschillende bamboe soorten, waarvan alleen de grootste soorten worden gebruikt voor bijvoorbeeld bamboe vloeren. Bamboe groeit vooral in subtropische gebieden en is een van de snelst groeiende planten. Een bamboe plant kan in 1 seizoen al volledig opbloeien. De grootste bamboe voorraden zijn afkomstig uit China.

Bamboe in groeifase
De vele toepassingen
Bamboe wordt gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Zo worden er meubelen en steigers van bamboe hout geproduceerd. Maar ook vishengels en muziekinstrumenten als de panfluit. Bamboe kent als houtsoort vele toepassingen en is ook terug te vinden als een duurzame houtsoort in het tuinhout.

Bamboe geoogst
Milieu
Doordat bij het oogsten van bamboe het onderste gedeelte van de houtstengel en de wortel blijft zitten zal hier vanzelf weer nieuwe bamboe uit groeien. In tegenstelling tot bomen die bij het kappen volledig weg zijn en weer opnieuw moeten worden geplant. Dit zorgt ervoor dat bamboe een milieuvriendelijker alternatief is van hout. Daarnaast heeft bamboe geen bestrijdingsmiddelen nodig omdat de plant van zichzelf al een beschermende laag ontwikkeld.

Bamboe plant geoogst
Bamboe als parket
Naast de vele verschillende doeleinden van bamboe is het ook zeer geschikt als houten vloer. Dit komt omdat bamboe houten vloerdelen van vergelijkbare kwaliteit zijn als eiken hout. De bamboe vloerdelen worden vaak ook verkocht in ongeveer dezelfde prijsklassen als de eiken vloerdelen. In deze bamboe vloerdelen is vaak het kenmerkende patroon van de bamboe plant terug te vinden.

Voordelen:
Zo gaat een bamboe vloer een leven lang mee en heeft bamboe een hoge hardheid (soms zelfs harden dan eiken hout). Hierdoor zijn bamboe vloeren uitermate geschikt voor intensief gebruik. Deze hardheid hangt echter wel af van de prijsklasse waarin u de bamboe vloerdelen koopt. Een bamboe vloer kan goed gecombineerd worden met een vloerverwarming. Bamboe laat de warmte goed door en daarnaast is de werking bij verschillende temperaturen en luchtvochtigheid minimaal. Een bamboe vloer zal dus niet gaan uitzetten of krimpen bij het gebruik met een vloerverwarming.

Bamboe parket vloer
Nadelen:
Er zijn echter ook een aantal nadelen aan een bamboe vloer. Zo kan een bamboe vloer snel verkleuren wanneer het te maken krijgt met direct zonlicht. Ook is er qua kleuren weinig keuze in deze vloerdelen. Als laatst zijn de goedkopere bamboe vloerdelen vaak zachter als eiken hout en daarom snel bekrast of en soms zelfs gedeukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw bericht, onze moderator zal deze eerst screenen voor goedkeuring. Dank voor uw begrip. Volg Floer ook op onze social media kanalen.