donderdag 9 april 2015

Stenen tegelvloeren: De voordelen en nadelen van plavuizen

Naast alle houten vloeren en hout replica vloeren ( laminaat / PVC) is er nog een andere veel gebruikte vorm van binnen vloeren: de tegelvloer. Bij een tegelvloer maken we onderscheid in 2 type tegels. Keramisch gebakken tegels en cement tegels. Vroeger werd voor een tegelvloer veelal de cement tegel gebruikt. Tegenwoordig word er steeds vaker voor een keramische tegel gekozen. Dit heeft een aantal simpele redenen:

Keramische tegelvloer
Keramische tegels
Keramische tegels gaan langer mee dan cement tegels. Keramische tegels bestaan uit klei wat op hoge temperaturen wordt gebakken (1200 graden). Vervolgens wordt deze tegel vaak verglaasd. Dit betekent dat de tegel een speciale "glazige" laag krijgt die er voor zorgt dat de tegel waterdicht en vuilafstotend is. Deze tegels zijn dan ook zeer duurzaam en nemen steeds meer terrein in van de cement tegel.

Cement tegels
Cement tegels
Cement tegels werden vooral "vroeger" gebruikt en worden nu nog aangeboden als de goedkopere variant van vloertegels. Dit komt omdat de cementtegels een veel lagere hardheid hebben als de keramische tegels. Dit betekent dat een cementtegel poreus is en hier sneller stukjes afbrokkelen. Ook zijn deze tegels gevoeliger voor vlekjes. Vanuit het cement komen vlekken naar boven die het oppervlak van de tegel verkleuren. Dit kan worden voorkomen met een speciale tegel poriƫn opvuller. Dit zorgt ervoor dat de tegel helemaal wordt opgevuld en de vlekken geen kans krijgen naar boven te komen.

Poreuze cementtegel
Voordelen tegelvloer
Een van de grootste voordelen van een tegelvloer is voor de hand liggend. Een tegel, met name de verglaasde keramische tegel is makkelijk schoon te houden en dus zeer onderhoudsvriendelijk. Bij vuil kunt u de plavuizen eenvoudig schoonmaken met zeep zonder dat u bang hoeft te zijn de tegel te beschadigen.

Het assortiment en de mogelijkheden bij een tegelvloer zijn oneindig. Tegels zijn in alle kleuren en maten en met allerlei verschillende patronen te vinden. Zo is het zelfs mogelijk een tegelvloer aan te leggen met een hout patroon. Waar bij hout vaak de houtkleur de basis blijft kunnen bij tegels alle soorten kleuren in een tegel worden verwerkt. Ook zijn tegels te verkrijgen in veel verschillende maten. Van een tegel van 0,10 m2 tot een tegel van 1 m2 meter, alles is mogelijk.

Soorten keramische tegels
Bent u van plan de tegels te leggen op een egale ondervloer die waterpas ligt? Dan is het zeer eenvoudig de tegels zelf te leggen. U hoeft alleen de tegel in te smeren met lijm en vervolgens te plaatsen. Door gebruik te maken van afstandhouders kunt u eenvoudig de volgende tegel hier strak tegenaan leggen. Vervolgens hoeft u alleen de voegen nog op te vullen en het geheel te laten drogen en klaar is uw vloer.

Nadelen tegelvloer 
Een tegel vloer heeft vaak een koude en kille uitstraling vergeleken met bijvoorbeeld een eiken vloer. Daarnaast voelt een tegelvloer vaak koud aan wanneer deze niet voorzien is van een vloerverwarming. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een vloerverwarming absorbeert de tegel deze warmte wel. Dit zorgt ervoor dat de tegel langzaam warm wordt. Maakt u geen gebruik van een radiatoren en verwarmt u met uw vloerverwarming het hele huis? Houdt er dan rekening mee dat wanneer u de verwarming een aantal graden warmer zet deze warmte eerst door stenen vloer moet. Het kan zo een hele tijd duren voordat u hier zelf profijt van hebt.

Tegelvloer aanleggen
Een ander nadeel van een tegelvloer is dat wanneer de ondervloer niet vlak is en deze ook niet eenvoudig te egaliseren is de vloer in een mortelbed zal moeten worden gelegd. Dit betekent dat er een laag cementmortel over de complete ondervloer moet komen die ervoor zorgt dat de tegels recht komen te liggen. Dit is vaak niet zelf te doen en hierbij bent u een specialist nodig. Een dergelijke specialist/tegelvloer legger brengt vaak veel extra kosten met zich mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw bericht, onze moderator zal deze eerst screenen voor goedkeuring. Dank voor uw begrip. Volg Floer ook op onze social media kanalen.