Stap 1:
Kies de juiste planken: houdt hierbij rekening met het verschil in houtsoorten. Wilt u langere tijd genieten van een houten vloer die mooi blijft liggen? Kies dan niet voor een grenen of vuren houten vloer. Deze vloeren hebben een kortere levensduur dan eiken en zullen ook meer werking vertonen. Bent u toch opzoek naar een andere houtsoort als eiken, kijk dan eens naar het artikel: "Houten vloeren: de verschillende houtsoorten vergelijken". Meet de vloer op en bereken het benodigde aantal vloerdeel banen. Houdt hierbij rekening met een extra snijverlies van 7% wanneer u de planken diagonaal wilt plaatsen.
![]() |
Houten vloer diagonaal aangelegd |
Heeft u een keuze gemaakt zorg dan dat u de planken minimaal 2 weken voor het leggen al in de ruimte neer legt. Als u dit niet doet kunnen de planken vanuit een andere temperatuur komen en dus na het leggen snel gaan krimpen of uitzetten. Door de planken eerst te laten acclimatiseren in de kamer waar de vloer komt te liggen zal de werking na het leggen minimaal zijn.
![]() |
Houten vloer na werking |
Nu moet de ondervloer worden klaargemaakt voor het leggen van de houten vloer. Zorg allereerst dat de ondervloer schoon is. Maak deze niet net voor het leggen met water schoon. De vloer moet namelijk zo droog mogelijk zijn met een maximale vochtigheid van 3%. Zorgt u hier niet voor dan kan het vocht in het hout trekken waardoor het parket meteen na het leggen gaat werken. Vul putjes op met egaliseer-cement en zorg dat de ondervloer vlak is.
![]() |
Egaliseer cement |
Verwijder de plinten en begin met het leggen van een vochtscherm. Dit dampdichtende folie zorgt ervoor dat er geen vocht vanuit de ondervloer bij het parket kan komen. Woont u in een bovenwoning/appartement of flat houdt dan rekening met de eisen voor geluidsreductie. Meestal bent u in dit geval een geluidsreducerende ondervloer nodig. Bij uw VVE (vereniging van eigenaren) kunt u opvragen of geluidsreductie in uw geval nodig is.
![]() |
Geluidsreducerende ondervloer |
U kunt na het voltooien van de voorgaande stappen beginnen met het aanleggen van het parket. Leg het eerste houten vloerdeel met de groef naar de muurzijde en zorg dat deze plank met afstandkurkjes / afstandhouders 1,5 cm van de muur af ligt. Smeer de mes en groef verbinding bij de volgende plank in met lijm en plaats deze tegen de ander aan. Tik de houtplanken vervolgens met een hamer goed tegen elkaar. Gebruik hiervoor een afval stukje die u in de mes en groef verbinding plaats en sla hierop. Zo voorkomt u dat er op de plank word geslagen en er schade aan het hout kan ontstaan. Om de vloerdelen die grenzen aan de muur goed vast te tikken kan een koevoet of een speciaal slagijzer worden gebruikt. Komt u bij het leggen buizen tegen, zaag deze rondingen dan uit in de plank. Houdt hierbij 10 mm ruimte over voor eventuele werking van de vloer.
![]() |
Doe-het-zelf aanleggen houten parket vloer |
Doe dit tot u aan de andere kant van de ruimte bent aangekomen. Hier moet worden gemeten hoeveel planken er nog nodig zijn en vaak moeten de planken nu in de breedte worden afgezaagd. Houdt ook aan deze kant rekening met 1,5 afstand van de muur. Ook zijn muren vaak niet helemaal recht en kan het zijn dat de houten vloerdelen scheef moeten worden gezaagd.
Stap 7:
Heeft u de laatste stap voltooit dan ligt de vloer nu klaar voor gebruik. Eerst moet de vloer echter nog wel worden afgewerkt. Kies hierbij voor plinten die kleuren met de muren (vaak wit) in plaats van met de vloer. Een plint is een onderdeel van de muur en niet van de houtenvloer. Kies bij hoge muren ook voor een hoge plint. Bij een zwevende vloer kunt u ook gebruik maken van spanveren. Deze veren bevinden zich onder de plinten en kunnen eventuele werking van de vloer opvangen. Leg vervolgens de plinten aan en lijm of spijker deze tegen de muur. Mocht de vloer hoger zijn uitgevallen en de deuren niet meer open willen. Zaag dan aan de onderzijde een deel van de deur af zodat deze op 5 cm van de houten vloer uit komt.
![]() |
Chique witte plinten / vloerafsluiting |