Bij het leggen, gieten of verlijmen van een vloer komen veel verschillende onderdelen om de hoek kijken. Hier en daar gaat er nog wel eens wat mis. Om u hiervan te behoeden heb ik voor u de 8 meest gemaakte fouten bij het aanleggen van een vloer op een rijtje gezet.
1. Houten vloer vlak voor het leggen in huis halen.
Een houten parket vloer kan bij verschil in temperatuur of
luchtvochtigheid flink gaan uitzetten/krimpen. Dit kan zorgen voor een vloer
die bol gaat staan of dat de hoeken van de vloer omhoog komen. Om dit effect te
minimaliseren is het raadzaam de vloer een aantal weken (minimaal 2) voor het
leggen in huis te halen. Leg de houten vloerdelen in de ruimte waar de vloer
moet komen te liggen om de vloerdelen goed te laten acclimatiseren. Zo voorkomt
u extreme werking van de vloer achteraf.
2. Houten vloer van naaldhout aanschaffen.
Ook hier zit het probleem hem in de werking van de vloer
maar ook in de hardheid van het hout. Dit hout is veel minder hard als
bijvoorbeeld eiken (meest gebruikte houtsoort voor vloer). Hierdoor zal dit
type houten vloer veel sneller beschadigen als vloerdelen met een hogere
hardheid. Daarnaast is dit hout ook gevoeliger voor werking als andere
vloerdelen.
 |
Werking naaldhout vloer |
3. Zaagverlies niet mee berekenen bij het bestellen van vloerdelen.
Wanneer u een vloer gaat leggen is het bijna onmogelijk om precies uit te komen met een aantal planken zonder snijverlies. Vaak blijft er aan het eind van elke baan vloerdelen een stuk vloerdeel over. Als dit een groot stuk vloerdeel is kan hier de volgende baan mee worden begonnen. Kleine stukjes kunt u echter niet weer gebruiken en dit wordt ook wel zaagverlies genoemd. Met een standaard legpatroon gaan we uit van 4 tot 5 % snijverlies. Dit verlies moet u opnemen in het te bestellen aantal planken. Doet u dit niet dan kan het zijn dat u niet genoeg vloerdelen heeft om het hele oppervlak te leggen.
4. Geen spanveren bij het zwevend leggen van een houten vloer.
Een spanveer is wordt geplaatst tussen de muur en het buitenste houten vloerdeel. Deze spanveer is er om de vloer op zijn plaats te houden. De veer vangt de natuurlijke werking op wanneer een houten plank gaat uitzetten. Wanneer de plank weer krimpt drukt deze spanveer de houten vloerdelen weer stevig in elkaar. Gebruikt u geen spanveren dan is er, wanneer u langs de randen voldoende ruimte heeft overgehouden, nog niet zoveel aan de hand wanneer de vloer gaat uitzetten. Gaat de vloer weer inkrimpen dan zullen de planken uit elkaar trekken en ontstaan er kieren in de houten vloer.
5. Goedkoop laminaat kopen met lage hardheidsklasse.
Bouwmarkten en goedkopere laminaatmerken bieden laminaat aan tegen scherpe prijzen. Vaak staat deze lage prijs ook voor lage kwaliteit. Dit betekent bij laminaat dat de toplaag van het laminaat niet zacht / niet hard genoeg is. Dit laminaat kan uitstekend worden gebruikt voor ruimtes waar weinig tot niet wordt geleefd. In ruimtes waar echter veel wordt geleefd zoals de woonkamer is dit laminaat alles behalve geschikt. Door de lage hardheid van het laminaat is het beschadigd bij het minste of geringste contact. Zo heeft u snel krassen en deuken op het laminaat en kunt u binnen een aantal jaren de vloer weer vervangen. Soms laat bij dit laminaat zelfs de toplaag los(zie afbeelding). Dit zorgt ervoor dat u 2 keer een vloer moet aanschaffen en dan wordt de prijs toch een stuk minder aantrekkelijk.
 |
Loslatende toplaag bij goedkoop laminaat |
6. Droogtijd gietvloer (in nieuwbouwhuis).
Waar gietvloeren voorheen veelal voor bedrijfspanden werden gebruikt verschijnt dit type vloer steeds meer op de particuliere markt. Er is echter 1 nadeel aan het verwerken van een gietvloer in een huis. Deze gietvloer heeft namelijk bij een compleet droge ondervloer een droogtijd van 12 - 24 uur per aangebrachte laag. Het is echter moeilijk om er voor te zorgen dat een ondervloer compleet vochtvrij is, zeker bij een nieuwbouwhuis bijvoorbeeld. Vaak wordt voor het aanleggen van een gietvloer rekening gehouden met 5 tot 10 werkdagen tot de vloer kan worden betreden nadat de laatste laag is gelegd. Soms willen deze lagen echter niet drogen, simpelweg omdat de vochtigheid (vaak in nieuwbouwhuizen) te hoog is. Dit kan een vertraging van een aantal maanden opleveren! In deze maanden kunt u niets in uw huis doen aangezien de u de vloer niet mag betreden.
 |
Drogende gietvloer |
7. PVC leggen op niet egale ondervloer.
Bij het leggen van PVC is een vlakke ondervloer noodzakelijk. Dit komt omdat PVC vloerdelen bestaan aan buigbaar materiaal. Bij het aanleggen van een PVC vloer zult u kleine oneffenheden in eerste instantie niet opmerken. Nadat de vloer een tijdje ligt zullen deze oneffenheden echter naar boven komen. Met PVC legt u als het ware een laagje over het oppervlak van uw ondervloer. Doordat het PVC buigbaar is zal de vorm van de ondervloer hier in naar boven komen. Zitten er bultjes en putjes in de ondervloer dan zitten deze binnen een aantal dagen ook in uw PVC vloer!
 |
PVC vloerdelen |
8. Goedkoper geïmporteerd PVC uit buitenland.
Een ander probleem met PVC is dat veel aanbieders dit importeren uit het buitenland. Nu is dit niet meteen verkeerd, er zijn alleen een aantal landen waar andere richtlijnen gelden wat betreft het werken met giftige stoffen als in Nederland. Dit PVC komt u vooral tegen bij de goedkopere webshop aanbieders. Informeer daarom bij de aankoop naar het merk, de kwaliteit en de afkomst van het PVC voor u een aankoop doet.
Lees hier tips en instructies voor het
aanleggen van uw vloer